KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

0

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Tesar Kikus
Country: Puerto Rico
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 11 April 2013
Pages: 205
PDF File Size: 14.67 Mb
ePub File Size: 13.94 Mb
ISBN: 172-9-21741-276-4
Downloads: 57864
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tojarisar

Selama tahun selepas itu, kota ini menjadi tidak penting bagi kerajaan Rom. Pemerintahan awal Islam juga mewujudkan sebuah tolenrasi di antara kaum.

Bahagian baratnya yang meliputi bandar baru menjadi sebahagian daripada Israel manakala Bahagian timurnya termasuklah kota lama Baitulmuqaddis menjadi milik Jordan. Yang tinggal hanyalah sebahagian daripada kuil itu yang dikenali sebagai Tembok Barat.

Orang Yahudi dilarang memasuki Baitulmuqaddis. Baitulmuqaddis dinamakan semula menjadi Aelia Capitolina. Pada tahunBaitulmuqaddis jatuh kembali ke tangan orang Kristian sebelum jatuh kembali ke tangan orang Islam pada tahun berikutnya.

Semasa pemerintahan Rommasyarakat Yahudi di Baitulmuqaddis memberontak. Orang Yahudi tetap tidak dibenarkan memasuki Baitulmuqaddis kecuali semasa pemerintahan singkat Empayar Parsi pada tahun hingga tahun Saidina Umar Al-Khatab secara peribadi pergi ke Baitulmuqaddis untuk menerima penyerahan Baitulmuqaddis kepada kerajaan Islam.

  ILFOTEC LC29 PDF

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w

Menurut orientalis Barat, Baitulmuqaddis mula menjadi tumpuan selepas Nabi Daud a. Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianMuslim atau Yahudi.

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Hal ini mengakibatkan berlaku pemberontakan di Baitulmuqaddis yang kemudiannya menyebabkan Perang Arab-Israel berlaku selepas pemerintahan Mandat British berakhir. Pemerintahan British menandakan bermulanya suasana isrzk kabut di sini. Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w – Sayid Muhammad Alawi – Google Books

Namun demikian, Maharaja Byzantine iaitu Constantine membina Baitulmuqaddis sebagai pusat keagamaan Kristian dengan mijraj Church of the Holy Sepulchre pada tahun masihi. Menurut satu pelan PBB, Baitulmuqaddis sepatutnya menjadi sebuah bandaraya antarabangsa dan bukan sebahagian daripada negeri orang Arab ataupun negeri orang Yahudi.

Tidak lama kemudian tentera Babylon mula menguasai Baitulmuqaddis daripada orang Yahudi. Semasa Perang Arab-IsraelBaitulmuqaddis terbahagi kepada dua.

Ruang nama Rencana Perbincangan. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Dalam projek lain Wikimedia Commons.

Selepas pemberontakan tersebut, orang Yahudi dibenarkan tinggal di situ tetapi dalam jumlah irsak kecil. Pada tahunsemasa Perang Enam HariIsrael menawan Baitulmuqaddis Timur dan mula mengambil langkah untuk menyatukan Baitulmuqaddis di bawah penguasaan Israel.

Enam tahun kemudian, Qubbat As-Sakhrah dibina. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Sejarah Baitulmuqaddis – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Walaupun Al Quran tidak menyebut mengenai nama “Baitulmuqaddis” tetapi hadith ada menyebut mengenainya. Diambil daripada ” https: Nebuchadnezzarraja Babylon kemudiannya menakluk Baitulmuqaddis dan memusnahkan Kuil Sulaiman. Hal ini menyebabkan berlakunya Perang Salib. Kerajaan ini kekal sehingga tahun ; Baitulmuqaddis sendiri ditawan oleh Salahuddin Al Ayubi pada tahun Pada tahunBaitulmuqaddis ditawan oleh Empayar Turki Uthmaniyyah.

  ADNOC SALARY SCALE PDF

Status Baitulmuqaddis Timur tetap menjadi satu isu yang kontroversi. Walau bagaimanapun, pada 23 JanuariParlimen Israel meluluskan satu resolusi untuk menjadikan Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel.

Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang. Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka. Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan Sejarah Baitulmuqaddis.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Mengikut ahli sejarah YahudiNabi Sulaiman a. Orang Yahudi kembali memberontak tetapi berjaya dipatahkan tentera Rom. Dia kemudiannya menghalau orang Yahudi daripada Baitulmuqaddis.

Beliau mendapati tempat itu terlalu kotor dan mengarahkan supaya pembersihan dijalankan. Dengan kemenangan mereka itu, tentera British di Mesir memasuki Baitulmuqaddis pada 11 Disember